Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Περαίωση στις εισφορές ζητούν οι εμποροβιοτέχνες

Η αδυναμία πληρωμής δεν αλλάζει με την απειλή αυτοφώρου τονίζουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Δείτε αναλυτικά τι προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας για κάθε κατηγορία οφειλής στον ΟΑΕΕ

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι έμποροι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και εάν συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, τονίζουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι έμποροι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και εάν συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, τονίζουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία συνεχίζουν να λειτουργούν οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις έκρουσαν και πάλι οι Συνομοσπονδίες των εμπόρων και των βιοτεχνών, με κοινό υπόμνημα που απέστειλαν στο υπουργείο Εργασίας.
Οι επαγγελματίες της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία "περαίωση" αντίστοιχη των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και για τα αυθαίρετα, που να αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αποφάσεις που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία για οφειλέτες και οδηγεί σε απελπισία, κατά τους ίδιους, χιλιάδες επιχειρήσεις. "Η αδυναμία πληρωμής για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν κάμπτεται με εκφοβισμούς, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Όπως με αντίστοιχες τακτικές δεν ανακόπτονται τα λουκέτα και η ανεργία. Η πραγματική αδυναμία είναι αδυναμία. Απαιτούνται λοιπόν και άλλες προσεγγίσεις με όρους κοινής λογικής", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οριακή η κατάσταση στον ΟΑΕΕ
Οι συνομοσπονδίες τονίζουν ότι η κρίση και η αδυναμία πληρωμής για μεγάλο μέρος των επαγγελματιών έχουν προκαλέσει επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης του ασφαλιστικού τους φορέα, απειλώντας συνολικά το μέλλον του.
Σήμερα ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει καθόλου αποθεματικά και πληρώνει τις υποχρεώσεις του από την τακτική κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές των 700.000 ενεργών ασφαλισμένων.
Ομως, από αυτό τον αριθμό μόνο 540.000 είναι ταμειακά ενήμεροι, δηλαδή το 22,9% ή πάνω από ένας στους πέντε δεν έχει πλήρώσει τις οφειλές του προς το ταμείο.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ "2 στους 5 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δεν εισφοροδιαφεύγουν, αλλά αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, ενώ 146.000 επαγγελματίες έχουν σταματήσει οριστικά την δραστηριότητά τους και δυστυχώς όχι για να συνταξιοδοτηθούν. Την τελευταία διετία οι ασφαλισμένοι έμποροι από 348.000 μειώθηκαν σε 287.000 και έπεται συνέχεια".
Για την ΕΣΕΕ προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αφού στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η εισπραξιμότητα έχει περιοριστεί κατά 36% με τις συνολικές καθυστερούμενες οφειλές να φτάνουν σήμερα τα 836 εκατ. ευρώ, ενώ το 88% των οφειλετών, δηλαδή οι 128.000, είναι μικροφειλέτες που χρωστάνε ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.
Τι προτείνουν οι έμποροβιοτέχνες
Το υπόμνημα περιλαμβάνει τρεις βασικές προτάσεις για να ανασάνει η αγορά και ο ασφαλιστικός της φορέας:
  • αποπληρωμή οφειλών σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών
  • για οφειλή άνω των 25.000 ευρώ να παραμένει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010
  • για οφειλή ως 25.000 ευρώ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών.
Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ δείχνουν ότι η εφαρμογή της τελευταίας πρότασης θα αφορά το 87% των οφειλετών και το υπόμνημα περιλαμβάνει αναλυτικές προτάσεις:
  • η αποπληρωμή των οφειλόμενων εισφορών να πραγματοποιείται σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς του οφειλέτη, π.χ. αν η διμηνιαία τρέχουσα εισφορά είναι 740 ευρώ, με τη δόση για την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής θα γίνεται: 740 ευρώ + (20% * 740 ευρώ) = 888 ευρώ.
  • να μην υπάρχει ο χρονικός περιορισμός ισχύος της παραπάνω διαδικασίας ρύθμισης (μέχρι 31/12/2012 βάσει του Ν. 3943/2011), που ισχύει σήμερα.
  • δυνατότητα στον οφειλέτη που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, να μπορεί για μία τριετία να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα, με απομείωση σύνταξης λόγω χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Προβλέπεται επίσης στο μέλλον δυνατότητα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
Προτάσεις για κλεισμένες ή αδρανείς επιχειρήσεις
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για οφειλές που αφορούν επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν προβεί σε "λογιστικό κλείσιμο".
Για οφειλέτες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους προτείνεται εφαρμογή της προτεινόμενης περαίωσης με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:
  • έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις
  • έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας τρέχουσας εισφοράς τους
  • παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξή τους για αυτούς, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε "αδράνεια", ζητείται η άμεση αποσαφήνιση του σχετικού μητρώου του Οργανισμού και η ένταξή τους σε διακριτή κατηγορία οφειλετών. Στη συνέχεια, προτείνεται υπαγωγή με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης "ασφαλιστικής περαίωσης" για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες.
Για τους συνταξιούχους άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός ΟΑΕΕ) που οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ από επιχειρηματική δραστηριότητα που άσκησαν παλαιότερα και έχουν διακόψει, προτείνεται ευνοϊκότερος διακανονισμός με αφαίρεση των πρόσθετων επιβαρύνσεων και έκπτωση και στο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: