Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ζητά η Κίνα

Διασφαλίσεις ζήτησε η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's

«Η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία», λέει η Ιαπωνία
«Η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία», λέει η Ιαπωνία
Η Κίνα έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους", ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.
"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα", πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει στην κατοχή της 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα.
"Αναμενόμενο" λέει η Βρετανία, "ουδέν σχόλιον" από την Γερμανία
Προβλέψιμη χαρακτήρισε η Βρετανία την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.δια στόματος του υπουργού Εμπορίου, Βινς Κέιμπλ.
"Είναι μια εντελώς προβλέψιμη συνέπεια της αναταραχής που προκλήθηκε από το Κογκρέσο πριν από λίγες εβδομάδες επειδή (βουλευτές και γερουσιαστές) δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ", είπε ο Κέιμπλ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
"Ομως τώρα συμφώνησαν και η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αρκετά σταθερή". εκτίμησε.
"Πριν από τρία χρόνια οι κεφαλαιαγορές επικεντρώνονταν "στις τράπεζες και τη σταθερότητά τους ενώ σήμερα στα χρέη των κυβερνήσεων", πρόσθεσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται σε "σχετικά καλή κατάσταση".
"Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για να ξεπεράσουμε" το πρόβλημα του δημοσιονομικού χρέους, διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Όσον αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να συντονίσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους.
Η Γερμανία από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή.
"Ουδέν σχόλιον" ήταν η απάντηση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνηση που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
"Ψήφος εμπιστοσύνης" από Γαλλία και Ιαπωνία
Η Γαλλία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντέδρασε μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
"Η Γαλλία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και στα θεμέλιά της, καθώς και στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο (σ.σ. για τη μείωση του ελλείμματος) που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα", δήλωσε ο Μπαρουάν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σταθερή παραμένει η εμπιστοσύνη της Ιαπωνίας στα αμερικανικά ομόλογα και η στρατηγική αγοράς αυτών των ομολόγων, παρά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor's, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η Ιαπωνία έχει επενδύσει την πλειοψηφία των συναλλαγματικών αποθεματικών της σε αμερικανικά ομόλογα και είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πιστωτής των ΗΠΑ, μετά από την Κίνα.
Φιλιππίνες: "Αβεβαιότητα στις αγορές"
Η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor's μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.
"Εκτός και αν οι ΗΠΑ ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σέζαρ Πουρισίμα, προσθέτοντας ότι η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.
Νωρίτερα, ο προεδρικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων εξέφρασε την ανάγκη η Ουάσιγκτον να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματά της.
"Ηταν αναμενόμενο εδώ και καιρό. Κατά έναν τρόπο είναι μία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τα οικονομικά τους ζητήματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό" ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ρίκι Καραντάνγκ σε γραπτό μήνυμά του που εστάλη μέσω κινητού τηλεφώνου σε δημοσιογράφους.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.
Ινδία: "Δεν είναι αρκετή η συμφωνία"
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor's, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters.
"Δεν πιστεύω ότι η Ινδία θα επηρεαστεί πολύ (από την υποβάθμιση) πέρα από την προσωρινή νευρικότητα της αγοράς", δήλωσε ο Σ. Ρανγκαραχάν, επικεφαλής της ομάδας των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού.
"Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας και είναι σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν είναι αρκετή", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ινδία θα φτάσει το 8,2% για αυτό το δημοσιονομικό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: