Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ
«Ντομινίκ καλό ταξίδι και να προσέχεις. Να μην μπαίνεις ούτε στο ασανσέρ με ασκούμενες. Στην Αμερική δεν τα συγχωρούν αυτά», συμβούλευε ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί τον Στρος-Καν, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα αναλάμβανε τα ηνία του ΔΝΤ. Και μπορεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν να μην μπήκε τελικά στο... ασανσέρ με κάποια ασκούμενη, συνευρέθηκε όμως ερωτικά με μία καμαριέρα στη σουίτα ενός ξενοδοχείου στο Μανχάταν. Θέτοντας εαυτόν στη δίνη ενός ροζ σκανδάλου, με προεκτάσεις δικαστικές, κοινωνικές και πολιτικές...

Και ναι, ο Στρος-Καν είναι πλέον ελεύθερος, έχει πάρει πίσω το διαβατήριό του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στη Γαλλία (ενδεχομένως να συμμετάσχει και στις εσωκομματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών). Και ναι, δικαιώθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τον -έκλυτο- βίο και την πολιτεία της καταγγέλλουσας Ναφισάτου Ντιάλο που έφερε στο φως η έρευνα της εισαγγελίας. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι ο άλλοτε ισχυρός ανήρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο άνθρωπος που κράταγε στα χέρια τους τις τύχες της υπερχρεωμένης Ελλάδας (και Ευρώπης), ο πολιτικός που φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας,... καθαιρέθηκε εν μία νυκτί.
Ολα άλλωστε έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες? Η σύλληψή του μέσα σε αεροσκάφος της Air France, η κράτησή του στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν (γνωστό και ως «Ο Τάφος»), η προσαγωγή του, μπροστά στις κάμερες, σιδεροδέσμιου, η μεταφορά του στις φυλακές της νήσου Ράικερς, ο κατ΄ οίκον περιορισμός σε διαμέρισμα του Μανχάταν υπό 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση. Η άνευ προηγουμένου «παράσταση ενοχής» ως βιαστή στην οποία έσυραν τον Στρος-Καν το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τεκμήριο της αθωότητας και γεννώντας ερωτήματα για την όλη διαδικασία-διαπόμπευση ενός επιφανούς πολιτικού. Ηταν λοιπόν ο Στρος-Καν θύμα, θύτης ή απλώς λάτρης του ωραίου φύλου; Ηταν οι κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης που διατύπωσε η καμαριέρα προϊόν πολιτικής συνωμοσίας, προσπάθεια εκμαίευσης χρημάτων από μια μετανάστρια ή η αλήθεια; Το τι πραγματικά συνέβη το πρωινό της 14ης Μαΐου στη σουίτα 2806 του Sofitel, μάλλον δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ... Η απελευθέρωση του Στρος-Καν δίνει μερικές απαντήσεις, δεν ξεδιαλύνει όμως το τοπίο...
«Ελεύθερος και... ωραίος» ο Ντομινίκ Στρος-Καν
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο άτακτος -κατά γενική ομολογία- Ντομινίκ αφέθηκε μεν ελεύθερος, δεν κρίθηκε όμως «αθώος». Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες λόγω των νέων στοιχείων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ενάγουσας -κυρίως μετά την τηλεφωνική συνομιλία της με κρατούμενο των φυλακών στην οποία αναφερόταν στα κέρδη που θα αποκόμιζε εάν κατήγγειλε το διοικητή του ΔΝΤ για βιασμό- και λόγω της διαφαινόμενης αποτυχίας της εισαγγελίας να αποδείξει την ενοχή του Στρος-Καν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιστρέψει ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού εκκρεμούν τόσο η αγωγή που κατέθεσε σε αστικό δικαστήριο η Ντιάλο όσο και οι κατηγορίες της Γαλλίδας συγγραφέας Τριστάν Μπανόν για απόπειρα βιασμού το 2003.
Προς το παρόν, ο Στρος-Καν έχει λευκό ποινικό μητρώο, η εικόνα του όμως έχει πληγεί -ίσως μοιραία...
Περιμένοντας τον «DSK»
Σοσιαλιστές και Νικολά Σαρκοζί αναμένουν εναγωνίως την επόμενη πολιτική κίνηση του Στρος-Καν...
«Θα μιλήσω εκτενώς όταν επιστρέψω στη Γαλλία», δηλώνει από τη Νέα Υόρκη ο Ντομινίκ Στρος-Καν, με το διαβατήριό του ανά χείρας. Κρατώντας σε... αναμμένα κάρβουνα τόσο τους λοιπούς Σοσιαλιστές όσο και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Επισήμως, οι Φρανσουά Ολάντ και Μαρτίν Ομπρί, δηλώνουν «κατενθουσιασμένοι» και «ανακουφισμένοι» για το τέλος αυτής της «οδυνηρής δοκιμασίας» για το Στρος-Καν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να δεχτούν (ακόμα και εκπρόθεσμα) την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Επισήμως, διότι ανεπισήμως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στρος-Καν ριγούν στην ιδέα και μόνο ότι το άλλοτε φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών θα θελήσει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του κόμματος.
Οσον αφορά τη δεξιά του Σαρκοζί, επιλέγει να τηρεί σιγήν ιχθύος για την απελευθέρωση του Στρος-Καν αλλά και για το ενδεχόμενο επιστροφής του στα πολιτικά δρώμενα. Κάτι που, προς το παρόν πάντως, μοιάζει μάλλον δύσκολο? Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (όταν όλα έδειχναν ότι η υπόθεση εναντίον του θα καταρρεύσει), έδινε στο Στρος-Καν ποσοστό 28% -από 52% τον Απρίλιο και 32% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η πλειονότητα των Γάλλων (53%) δεν επιθυμεί την επιστροφή του Στρος-Καν στην πολιτική, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Όπως άλλωστε σημειώνει ο γαλλικός Τύπος, έπειτα από μια τέτοια περιπέτεια, ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας υποψήφιος πρόεδρος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος, θα ήταν απλώς επειδή είναι Γάλλος. Με εξαίρεση ίσως τον Ντομινίκ Στρος-Καν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: